Mijn beleving van het Enjoy Employability congres 2016

Gepubliceerd op 24 mrt 2016 door Wolf Sijpesteijn in het kader van Enjoy Employability

Van buiten is het een oud gebouw, van binnen een trefpunt van hippe startups met een prachtig uitzicht op de maas. In de Rotterdamse Science Tower wisselden afgevaardigden uit het bedrijfsleven en vakverenigingen op het congres Enjoy Employability van gedachten over employability. Een mooie gelegenheid voor mij als student Beleid, Communicatie en Organisatie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam om voor mijn afstudeeronderzoek een kijkje te nemen in de praktijk.

Dat employability een thema is dat speelt in veel organisaties, bleek wel uit de bezoekers en sprekers die aanwezig waren op dit congres: afgevaardigden van Defensie, van Holland Casino, van de FNV, allemaal gaven ze hun visie en hun aanpak. Voor mij een ideale gelegenheid om de ins en outs van employability vanuit verschillende perspectieven aan te horen.

Meerdere sprekers benadrukten de continu veranderende arbeidsmarkt. Zo kwam IBM bijvoorbeeld met Watson, een zelflerende computer, die in een razend tempo informatie van het web of uit documenten kan verwerken en presenteren. Uit de reacties van het publiek merkte ik dat Watson wederom (pijnlijk) liet inzien hoe snel beroepen veranderen of zelfs verdwijnen. Het maakt duidelijk dat zowel ouderen als jongeren genoodzaakt zijn zich mee te ontwikkelen om ‘employable’ te blijven.

Ook toonde het Brabantse hightechbedrijf ASML in hun presentatie aan dat fysieke én mentale gezondheid een niet te onderschatten rol spelen in de inzetbaarheid van personeel. Door regelmatige gezondheidschecks, het stimuleren van sport en aanbod van gezond voedsel in het bedrijfsrestaurant heeft ASML het ziekteverzuim fors verlaagd. De winst: het personeel is door deze benadering fitter en breder inzetbaar. Een must voor elke organisatie, zou ik zeggen! Na een lange zit was er aan het eind van de middag (gelukkig) ruimte voor wat ontspanning met sportpsycholoog Rico Schuijers. Op humoristische wijze werden er focusoefeningen gedaan en werd de topsport visie op inzetbaarheid gepresenteerd.

Wat heb ik van deze dag opgestoken over employability? Op de vraag hoe je als organisatie het beste met employability om kunt gaan, is denk ik nog geen eenduidig antwoord te geven. Hoeveel je in personeel investeert en wat dat oplevert is contextafhankelijk. Wat wel overal terug lijkt te keren is dat het heel belangrijk is dat mensen zich ervan bewust moeten worden zichzelf te blijven ontwikkelen om inzetbaar te zijn op de arbeidsmarkt. Dat inzicht heb ik na dit congres al mooi verworven!

W. Sijpesteijn, Stagiair PostNL

enjoy employability 2017georganiseerd door